Türkiye’nin en hızlı metrosu resmen hizmete girdi

Türkiye’nin en hızlı metrosu olan Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu, kısa süre önce resmen hizmete girdi. Bu, Çin’in yabancı ülkelere ihraç ettiği ilk tam otomatik sürücüsüz metrosudur.

İstanbul’un merkezi ile İstanbul Havalimanı’nı birbirine bağlayan ve saatte 120 kilometre hıza kadar çıkabilen Çin yapımı otomatik sürücüsüz trenleri içeren yeni metro hattı resmen halkın hizmetine sunuldu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Günlük 800 bin kapasiteli bu metro hattı, Kağıthane İstasyonu’ndan İstanbul Havalimanı’na 24 dakikada ulaşımı sağlayacak.” dedi.

Tam otomatik sürücüsüz trenler, Ocak 2020’de Türkiye Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ile satın alma ve devreye alma sözleşmesi imzalayan Çinli CRRC Zhuzhou Locomotive Co., Ltd. (CRRC ZELC) şirketi tarafından inşa edildi.

CRRC ZELC’ye göre, İstanbul’un merkezindeki Kağıthane İstasyonu ile İstanbul Havalimanı arasındaki 34 kilometrelik metro hattı, Türkiye’nin en hızlı trenlerine sahip. Metro hattında çalışan araçlar, Çin’in denizaşırı pazar için yaptığı ilk 120 km/s otomatikleştirilmiş sürücüsüz metro projesi.

Türkiye’yle yüzde 60 yerlileştirme oranlı metro hattında, 176 vagon için sözleşme yapıldı.

Xinhua’ya konuşan CRRC ZELC’nin Türkiye iştirakinde yönetim uzmanı olan Haluk Oğuz, 40 araç teslim ettiklerini, diğer 136 adedi ile ilgili çalışmaların ise devam ettiğini söyledi. Oğuz, araçların Ankara’daki fabrikada üretileceğini de sözlerine ekledi.

CRRC Türkiye İdari İşler Başkanı Faruk Bostancı, “Üretim devam ettikçe  hatta yapılacak yeni eklemeler, tren sıklığını artıracak ve İstanbullular için daha hızlı, daha rahat bir ulaşım ağı sağlayacak” dedi.

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Çinli ortağa COVID-19 pandemisi kaynaklı aksiliklere rağmen proje sırasında her türlü zorluğun üstesinden geldiği için övgüde bulundu.

CRRC ZELC, son on yılda Türkiye’ye 400’den fazla metro aracı tedarik etti ve şu anda en büyük üç şehri olan İstanbul, Ankara ve İzmir’de faaliyet gösteriyor.

Türkiye’nin en hızlı metrosunun resmen hizmete girmesi, Çin-Türkiye ticari iş birliğinin pekiştirilmesi için tipik örneklerden biri. Çin ve Türkiye, G20 örgütünün üye ülkeleri ve dünyanın önemli yeni yükselen ekonomileri. Son yıllarda Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rehberliği altında, iki ülke arasındaki ticari iş birliği sürekli olarak derinleşti. Kasım 2015’te G20 Antalya Zirvesi süresince, iki ülke arasında Kuşak ve  Yol ve Orta Koridor uyumlaştırma muhtırası imzalandı, aralarındaki ticari iş birliğinde yeni sayfa açıldı. Daha sonra, Ankara-İstanbul hızlı tren hattının ikinci etabı, Hunutlu Termik Santrali, Kazan Trona Fabrikası gibi bir dizi proje resmen hizmete girdi.

2020 yılında ani şekilde meydana gelen COVID-19 salgınına karşı, Çin ve Türkiye, birbirlerine salgınla mücadele malzemeleri sağlama, mücadele deneyimi paylaşma ve aşı üretimi konularında kapsamlı iş birliği yaptı ve G20’nin yıl içerisinde büyüme gerçekleştiren iki üyesi oldu. Aynı zamanda Çin’in Xi’an kentini İstanbul’a bağlayan Çin-Avrupa yük tren seferi de haftada bir kez düzenli olarak sefer yapmaya başladı. Bu seferler, salgının getirdiği olumsuz etkilere rağmen, Avrasya bölgesinde kapsamlı bağlantının pekiştirilmesine güç kattı.

2021 yılından bu yana geçen süre içinde, küresel salgının hızla yayıldığı, bölgesel çatışmaların şiddetleştiği, küresel enerji güvenlik krizi ile yüksek enflasyon baskılarının arttığı, küresel taleplerin zayıf olduğu bir dönemde, Çin ve Türkiye arasındaki ticari iş birliği yine de büyüme gerçekleştirdi ve güçlü dayanıklılığını gösterdi. 2021 yılında Çin işletmelerinin Türkiye’de yaptığı yatırım yüzde 300 oranında arttı. Çin’in Türkiye’ye yaptığı toplam yatırım hacmi ise 3 milyar ABD Doları’nı buldu. 2021 yılının sonu itibariyle Çin işletmelerinin Türkiye’de gerçekleştirdiği müteahhitlik sözleşmelerinin toplam değeri, 28 milyar 480 milyon doları buldu. 2022 yılının ilk üç çeyreğinde, Çin-Türkiye ikili ticaret hacmi, yüzde 19,1 oranında artarak, 29 milyar doları buldu.

Günümüzde Çin ve Türkiye arasındaki ticari iş birliği istikrarlı gelişiyor. Türkiye’nin yatırımıyla Burger King ve Godiva gibi küresel markalar, Çinli tüketicilerin büyük beğenisini kazandı. Dondurma zinciri MADO, Çin’in birçok kentinde şube açtı. Türkiye menşeli kiraz, antepfıstığı, gül suyu ise Çinli tüketicilerin sıkça tercih ettikleri ürünler. Çin ve Türkiye arasındaki ticari iş birliği, iki ülkenin halklarına mutluluk ve yarar getirirken, küresel ekonomik canlanmaya güç kattı.

Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi kısa süre önce başarıyla sona erdi. Çin, sosyalist modern ülkeyi kapsamlı şekilde inşa etmek için yeni yolculuğunu başlattı. Çin, çifte kazanca dayalı dışa açılma politikasında ısrarcı olunacağına ve gelişmesinde doğan fırsatları diğer ülkeleriyle paylaşmaya hazır olduğuna vurgu yaptı. Buna paralel olarak, Türkiye de “2023 vizyonu” projesinde belirlenen hedeflere kavuşmak için hızla ilerliyor. Aralarında iş birliğinin günden güne pekiştirilmesi ve çıkar kaynaşmasının güçlendirilmesiyle birlikte, Çin-Türkiye stratejik iş birliğinin pekiştirilmesinde yeni sayfa açılacağına, Çin ve Türkiye’nin halklarına daha büyük mutluluk getireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.