Bakan Çavuşoğlu: “Türkiye olarak NATO’nun genişlemesine karşı değiliz”

Çavuşoğlu’nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Biz başından beri iki ülkenin üyelik süreci başladığı zaman, göreceli olarak Finlandiya ile daha az sorunumuzun olduğunu vurguluyorduk. Gerek bu iki ülke gerek NATO ve bazı NATO müttefikleri iki ülkenin üyelik sürecinin birlikte ilerlemesini istedi. Bu nedenle iki ülkeyle birlikte Üçlü Ahitname’yi Madrid’te imzaladık. O günden bu günde Finlandiya tarafından olumlu açıklamalar geldi ve Türkiye’ye yönelik savunma sanayi ürünlerinin ihracat izinleriyle ilgili olumlu gelişmeler de oldu.

İsveç’teki gibi provokasyonlar da gerçekleşmedi. Orada da Finlandiya’nın üyeliğini engellemek isteyen radikal gruplar var sadece PKK iltisaklıları kastetmiyorum. Onların kendi içinde de farklı ideolojilere sahip siyasiler de var. Onlar da olmasını istemiyor. Biz Türkiye olarak biz NATO’nun genişlemesine karşı değiliz. Bizim Finlandiya ve İsveç ile kategorik olarak problemlerimiz yok. Onların güvenlik endişelerini anlıyoruz. Meşrudur ama bugün NATO’nun belgelerinde geçen iki tehdit var. Birisi Rusya. Diğeri de terörizm. Dolayısıyla Türkiye’nin endişelerinin de sadece anlaşılması yetmez, karşılanması gerekiyor. Bu nedenle Üçlü Ahitname’yi imzaladık.

İsveç’te anayasa değişikliği, kanun değişikliği gibi bazı adımlar atıldı ama somut olarak maalesef bu İsveç’in NATO üyeliğini engellemek isteyen grupların provokasyonları sayesinde geri adımlar var.

İsveç, PKK, FETÖ gibi örgütlerin finans, insan devşirme, terör propagandası gibi adımlarını önleyecekti. Bunlar üyeliklerini engellemek için her gün provokasyon yapıyor. Bunların hepsinin engelleneceği taahhüt altına alınmıştır ahitname ile beraber. Sonuçta sorunlu olan ülkeyle, daha az sorunlu ülke arasında ayrım yapmak bana göre adaletli bir tutum olacak. Biz Türkiye olarak eğer NATO ve bu ülkeler de böyle bir karar alırlarsa bunu ayrı ayrı değerlendirebileceğimizi düşünüyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız da Finlandiya konusunda İsveç’e göre daha farklı bir değerlendirmemiz olabilir diyor. Öncelikle NATO ve bu ülkelerin karar vermesi lazım. Burada da bizim amacımız bu iki ülke arasında ayrım yapmak değildir. NATO içinde de bir bölünme ya da boşluk oluşturmak da değildir. Tamamen endişelerimizin karşılanması ile ilgili objektif değerlendirme ve bunun sonucunda sergilenen bir tutumdur. Bu konuda da adil olmamız gerekiyor.”

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.