EGİAD’dan Katar ile İş Yapmak konulu etkinlik

İlk Yayın: 21 Şubat 2024 – Güncelleme: 21 Şubat 2024 19:14

Oğuz ERDEM/MHA – Katar’ın geçtiğimiz aylarda Türkiye’deki yatırımlarının 20 milyar doları aştığı yönündeki açıklaması ve iki ülke yönetimlerinin iş birliği çalışmaları ardından ticaret anlaşmaları da hız kazandı. Türkiye-Katar Ticaret Heyeti ve ikili iş görüşmeleri sonrası olası bir iş birliği çalışması da EGİAD’dan geldi. Bugüne kadar sayısız ülkeyle iş birliği toplantısı gerçekleştiren EGİAD Uluslararası İlişkiler Komisyonu, son olarak Doha/Katar Büyükelçiliği Eski Ticaret Müşaviri, Kılınç Hukuk Danışmanlık Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları Danışmanı Mustafa Güleç’in katılımıyla Katar ile İş Yapmak konulu etkinlik düzenledi.

Çok sayıda iş insanının katıldığı toplantıya EGİAD Başkan Vekili Erkan Karacar ev sahipliği yaptı. Karacar, Türkiye ile Katar arasında yakın zamanda imzalanan ticaret anlaşmalarıyla ticaret hacminin daha attığına değinerek, “Son anlaşmalarla beraber şu anda 2,3 milyar dolar olan karşılıklı ticaret hacminin ve yatırımların daha da artacağına inanıyoruz. Türkiye’den Katar’a ciddi yatırımlar var, 727 Türk firması Katar’da iş yapıyor. 220 Katar şirketi Türkiye’de önemli projelere imza atmakta” ifadelerini kullandı.

EGİAD’ın Yurtdışı Bağlantılarında Köprü Görevi Görüyoruz

EGİAD olarak üyelerin ihracat ve yurt dışı iş birliklerinin artması için bu tarz çalışmalara önem verdiklerini kaydeden Karacar, “Dünya’ya geniş bir yelpazeden bakarak farklı ülkelerin başkonsolos, konsolos ve ticaret müşavirleri ile ilişkilerimizi düzenli olarak canlı tutuyor, ülkeleri iyi bilen uzmanlarla toplantılar düzenliyor ve ülkelerle ilgili en doğru bilgiyi üyelerimize aktarmaya gayret gösteriyoruz. EGİAD iş dünyasının yurtdışı bağlantılarında köprü olmaya özen gösteriyoruz” dedi.

Günümüzde iş dünyasının sınırlarının giderek genişlediğine dikkat çeken Karacar, “Uluslararası ilişkilerin önemi her zamankinden daha fazla arttı. İhracat yapan veya yapmak isteyen firmalarımız için uluslararası boyutta yeni iş birliği fırsatları ve yeni ticari iş birlikleri için değerlendirilmesi gereken yeni pazarların bilinmesi önemli. Küresel pazarlarda var olabilmek ve büyümek hem işletmelerimizin hem de ülkemizin ekonomik refahını artırmak için olmazsa olmazlardan biri. Bu bakımdan üyelerimizin uluslararası pazarlardaki varlığını güçlendirmek, bu alandaki faaliyetlerini desteklemek, derneğimizin öncelikli hedefleri arasındadır” diye konuştu.

Katar önemli bir ekonomi aktörü

Katar ekonomisinin geniş bir yelpazeye yayıldığını ifade eden Karacar, “Son yıllarda enerji sektöründen diğer alanlara yayılan çeşitlendirme politikalarıyla dikkat çeken Katar, özellikle finans, gayrimenkul, turizm ve altyapı gibi sektörlerde büyük yatırımlar yaparak uluslararası bir ekonomi aktörü haline geldi. Türkiye ile ticari ilişkiler ise her iki ülkenin de stratejik öneme sahip olduğu bir boyutta gelişmekte. İki ülke arasındaki ticaret hacmi önemli ölçüde artmakta. Katar, Türkiye için önemli bir ticaret ortağı haline gelmekte. Özellikle inşaat, mobilya, gıda, tekstil, otomotiv ve savunma sanayi gibi alanlarda iş birliği potansiyeli bulunmakta. Bu doğrultuda, Katar ile olan ticari ilişkilerimizi güçlendirerek karşılıklı faydaya dayalı iş birliklerini artırmak önem taşımakta. Katar, dinamik ekonomisi, yatırım fırsatları ve Türk iş dünyasına sunduğu potansiyel bakımından ülkemiz ekonomisi için stratejik bir adım olacaktır” dedi.

Katar’la ilgili bilgileri EGİAD üyelerine aktaran Mustafa Güleç ise, ülkedeki ticaret ve yatırım fırsatlarını ayrıntılı bir sunum ile üye iş insanlarıyla buluşturdu. Katar’ın son 10 yılda Türkiye için kritik öneme sahip ülkeler arasına girdiğini belirten Güleç, “Girişimcilikte Arap dünyasında 1. olan bu ülke; iş fırsatları, ekonomik ilişkiler açısından bizim için önemli. Dünyadaki 3. büyük doğalgaz rezervine sahip. Katar ekonomisi, sektörel çeşitlilikteki gündemi, inovasyona elverişli canlı ortamı ve iş dostu bir ekosistemle desteklenen istikrarlı ve dayanıklı ekonomisiyle dikkat çekmekte” dedi. Katar’ın rekabetçi ekonomik rejimi ile yatırım güvenliğinde Ortadoğu’da birinci ve dijital altyapısı ile yenilikçi ve girişimci olduğunu kaydeden Güleç, küresel girişimcilik endeksinde Körfez Bölgesi’nde birinci olduğunu ifade etti.

Oğuz ERDEM/MHA

Kaynak: MHA

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.