İçerde genişlemeci politika , dışarda tüketici talebi

ABD perakende satışları, daha yüksek borçlanma maliyetlerine rağmen araba, kıyafet ve mobilya ürünlerindeki güçlü alımlar ile birlikte piyasa beklentisi olan %1.8’lik bir artışı geride bırakarak, Ocak ayında yaklaşık iki yılın en yüksek artışını yaşadı ve %3 yükseliş gösterdi. Hemen öncesinde açıklanan ABD tüketici fiyatlarının da Ocak ayında hızlandığı görüldü ve Fed’in politika oranını bu yıl en az iki kat daha artırarak %5-5,25 aralığına yükselteceği beklentilerini artırdığını gösterdi.

Beklentinin üzerinde gelen enflasyona karşı güçlü duran perakende satış verileri ABD ekonomisinin hala dayanıklı olduğunu gösterse de , güçlü tüketici talebinin fiyatları artıracağı beklentisi Fed’in enflasyonun kontrolü sağlamak amacıyla atacağı adımlar konusunda baskı oluşturabilir.

Tüm bunların ardından ABD tahvilleri düşüş gösterdi. Güçlü ABD perakende satışları sonrası, borsalar yeşile dönse de, yatırımcıların talebi yumuşatmak için faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasını hesaba katmasına neden olduğu için dolar endeksinde yükseliş eğilimi hakimdi.

Asya tarafında ise Filipinler ve Endonezya’nın faiz kararı beklentileri gündemi meşgul ediyor. Endonezya’nın faizi sabit bırakıp faiz döngüsünü sonlandırması bekleniyorken, Filipinler’de faizlerin yarım puan artırılarak %6 seviyesine çıkarılması bekleniyor. Bununla birlikte Asya-Pasifik’in Japonya dışındaki en büyük endeksi olan MSCI endeksi sabah saatleri itibariyle %0.6 artış gösterdi. Japonya Nikkei endeksi ise yine %0.6 yukarıda seyrediyor.

Brent petrol, en iyi petrol tüketicisi Çin’de sağlam bir yakıt talebi toparlanması umuduyla, dolardaki güçten ve ABD ham petrol stoklarındaki artıştan kaynaklanan kayıpları telafi etti. Brent ham petrol vadeli işlemleri sabah saatleri itibariyle %0,5 artarak varil başına 85,80 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri varil başına %0,6 artarak 79,07 dolar kazandı.

Yurt içinde özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu ve konut fiyat verileri takip edilirken, yurt dışında ABD üretici enflasyonu öne çıkıyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulanacak.

İş Bankası Grubu bölgede yaraları sarmak, üretim ve istihdam seferberliğini başlatmak için ilk aşamada 10 milyar TL’lik kaynak ayırdığını bildirdi. Banka deprem bölgesi için AFAD’a 1 milyar TL bağış yaparken, inşa edilecek deprem konutları için de 1 milyar 750 milyon TL tutarında destek sağlayacağını açıkladı. Ayrıca, depremde ağır hasara uğrayan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ve tüm ilçeleri ile İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde, gerçek kişiler ile ticari işletmelere kullandırmış olduğu tüm bireysel ve ticari kredilerin ödemelerini 6 ay süreyle faizsiz olarak ötelediğini duyurdu. Bölgedeki depremlerde hayatını kaybeden müşterilerinin tüm bireysel kredi borçlarını silme kararı aldı.

Türkiye Bankalar Birliği, depremlerden etkilenen 5 il ve Gaziantep’in 2 ilçesindeki bireysel ve gerçek kişi ticari işletmelerin borçlarını 6 ay faizsiz öteleme tavsiyesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Erika Olson, ABD’nin Türkiye ve Suriye’ye 85 milyon dolar sağladığını açıklarken, ABD şirketlerinin Türkiye’ye destek kampanyası ile bağış miktarının 57,93 milyon dolara ulaştığı belirtildi.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde, Euro bölgesi enflasyon baskılarının yüksek olmaya devam ettiğini ve ECB’nin altta yatan fiyat dinamiklerini azaltmak için faiz artırmaya devam edeceğini söyledi.

Japonya hükümetinin Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Adayı Kazuo Ueda, 24 Şubat’ta Parlamentonun alt meclisinde yapılacak onay oturumunda konuşacak. Konuşma, 71 yaşındaki akademisyenin BoJ’un uzun süreli ultra gevşek para politikasından nasıl uzaklaştırabileceğine dair ipuçları için piyasalar tarafından yakından izlenecek.

TEPAV, 2022 üçüncü çeyreğinde cari işlemler açığındaki bozulma hızlanırken, iç dengesizlik göstergelerinin finansal istikrara yönelik kırılganlıklara işaret ettiğini değerlendirdi.

ABD’ye 2022 yılı Aralık ayında net sermaye girişi 28,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, 4 yıldır sürdürdüğü görevinden ayrılma niyetini açıkladı.

Japonya’nın ticaret 2022 yılında rekor açığın ardından, 2023 yılının ilk ayında da yüksek seviyede açık verdi. Japonya Maliye Bakanlığı verilerine göre, Ocak ayında ticaret açığı 3 trilyon 496,6 milyar yen oldu. Ekonomistler 3 trilyon 871,5 milyar yen açık bekliyorlardı.

Uluslararası gemi takip verilerinden derlenen bilgiye göre, 9 Şubat’ta Cezayir’den ayrılan LNG gemisi, dün saat 10.12’de Hatay Dörtyol’da bulunan FSRU’ya (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi) yanaştı. 2017’de inşa edilen Cezayir bandıralı gemi, 171 bin 800 metreküp kapasiteye sahip bulunuyor.

AKSA-Aksa Akrilik 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 3.422.038.000 TL (Önceki 1.167.208.000 TL )

HEKTS-HEKTAŞ 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 802.289.709 TL (Önceki 325.757.016 TL )

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.